Svjetski dan zdravlja!

Ove godine na Svjetski dan zdravlja, 7. travnja, Svjetska zdravstvena organizacija pod sloganom „Zdravlje za sve“ obilježava 75. godišnjicu postojanja, a ovaj slogan odabran je kako bi se skrenula pozornost na zdravlje kao osnovno ljudsko pravo, a što podrazumijeva da svatko ima pristup zdravstvenim uslugama koje treba, kada treba i gdje ih treba.

Neravnopravnost i diskriminacija gluhoslijepih osoba u ostvarivanju prava na zdravstvenu zaštitu provlači se kroz sve segmente sustava zdravstvene skrbi i u duhu ovogodišnjeg slogana predstavljamo vam aktivnosti koje će se provoditi tijekom prve godine provedbe našeg trogodišnjeg projekta „Zdravstvo po mojoj mjeri“.

Budući da je projekt započeo s realizacijom aktivnosti već krajem 2022. godine, do sada je projektni tim prema predloženim projektnim aktivnostima realizirao sve pripremne aktivnosti koje su bile predviđene.

Savez Dodir oformio je projektni tim te izradio detaljan program i plan provedbe programa. Nakon provođenja formalnih aktivnosti, pred nama su aktivnosti pripreme materijala. Naime, najčešći problem gluhoslijepih osoba je upravo NEPRISTUPAČNOST INFORMACIJA – stoga ćemo za gluhoslijepe osobe izraditi tiskane verzije komunikacijskih paketa koji će sadržavati osnovne informacije o gluhoslijepom pacijentu i komunikacijske kartice koje će im pomoći da iskomuniciraju svoje potrebe prema zdravstvenim djelatnicima. Uz to, opskrbit ćemo ih potrebnim materijalima kako bi uza sebe uvijek imali lakše i pristupačnije alatenza komunikaciju.

Za ostale zainteresirane korisnike sličnih komunikacijskih problema, ostavit ćemo mogućnost preuzimanja komunikacijskih kartica s internetske stranice.

Nadalje, osmislit će se i provoditi kampanja o potrebama gluhoslijepih pacijenata i nužnosti pristupačnog zdravstvenog sustava, u svrhu osvještavanja i promocije potreba gluhoslijepih osoba.

*Projekt je financiran sredstvima Ministarstva zdravstva

#SavezDodir #MinistarstvoZdravstva #Pristupačnost #Prilagodba #LjudskaPrava #ZdravstvoPoMojojMjeri